Pääsivu

Junapysäkkien lakkauttaminen järjettömästi perusteltu

Uudenkaupungin junakeskustelu ajautunut sivuraiteelle

Yöjuna Koillismaalle?

VR:n liikennemonopoli harkintaan

Rataverkko demokratian aikaan

Kritiikkiä faktapohjalta. kiitos!

Taavetin juna-aktivistit Kemijärven tiellä

Kuluista perillä vain harvat

Pikajunalla vanhaa rataa

Miksi juna ei kulje Pieksämäelle?

Siniselle vaunukalustolle löytyy käyttöä

Yöjunalla Vuokattiin

Hallitus

Linkkejä

 

PUHEENJOHTAJAN MIETTEITÄ

KYSYMYS ON PALVELUASENTEESTA

VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen vastaa kritiikkiini Taavetin junapysähdyksen lakkauttamisesta (HS 21.2.) ja väittää sen hyödyn realisoituvan ratatöiden valmistuttua parin vuoden päästä. Lisäksi Jaatinen korostaa junamatkustuksen olevan joukkoliikennettä, jota kehitetään enemmistön ehdoilla. Muutama kommentti on paikallaan.

Jos matka joskus tulevaisuudessa nopeutuukin, mikään ei osoita, että pysähdys tuolloinkaan veisi paria minuuttia enempää. Itse asiassa kirjoituksesta voi päätellä pysähdyksen olevan toteutettavissa aiempaa nopeammin. Lisäksi paikkakuntalaiset itse ovat ehdottaneet yhden junaparin pysähtymistä asemalla. Varsin vähään siis oltaisiin tyytyväisiä.

Taavetin ”matkustajakato” on myös ollut varsin nopea. Kun uutisessa 16.2. puhutaan vajaasta 10.000 matkustajasta (alta 30 matkustajaa päivässä), luku on viikossa pienentynyt 7.300:aan (noin 20 matkustajaa päivässä). Mikähän lie totuus? Joka tapauksessa asia voidaan nähdä myös niin, että yhtiö kieltäytyy tällaisen matkustajamäärän palvelemisesta eikä asenne liene ainutkertainen.

Luen parhaillaan kirjaa, joka kertoo parlamentaarisen komitean kovistelleen rautatieyhtiöiden edustajia matkustajien kohtelusta Britanniassa vuonna 1839. Rautatiet eivät tuolloin olleet ainoa kulkumuoto, joten monopoliasemaan kansanedustajien kriittistä näkökulmaa ei voi perustaa. Meillä ministerit tuppaavat kuittaamaan operaattoriin kohdistuvan kritiikin toteamuksella ”VR on osakeyhtiö”. Voisi toivoa, että tällaiset rautatiehistorian aamuhämärään kuuluvat lausahdukset olisivat tasavallassamme jo eilispäivää.Kalevi Kämäräinen

Helsingin Sanomat , tarjottu julkaistavaksi