Ministeriö selvittää, voisiko sisämaan yöjunat palauttaa


Kuva: Mauri Monto

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) haluaa selvittää mahdollisuudet sisämaan yöjunaliikenteen palauttamiseksi. Ministeriö teettää selvitystyön ulkopuolisella asiantuntijalla. Työtä ohjaa ohjausryhmä, jossa ovat edustettuina liikenne- ja viestintäministeriö, VR ja maakuntien liitot. Selvitys valmistuu ensi tammikuun loppuun mennessä.

VR lakkautti vuoden 2006 syksyllä Helsingin ja Oulun välisen yöjunayhteyden, joka kulki Kuopion ja Kajaanin kautta. Samalla lakkautettiin Turun ja Joensuun välinen yöjuna. Oulun ja Joensuun yöjunat kohtasivat Pieksämäellä, jossa makuuvaunuja siirrettiin junasta toiseen. Näin oli mahdollista matkustaa yöjunalla myös Turku-Oulu- ja Helsinki-Joensuu-välillä molempiin suuntiin.

Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa on lakkautusten jälkeen toivottu, että yöjunaliikenteen palauttamista ja kustannuksia vielä selvitettäisiin. - Ilman muuta kannatettava selvitys. Kuntien kannattaa nyt lyödä rumpua yöjunien palauttamisen puolesta, Iisalmen kaupungin hallintojohtaja Esa Laukkanen toteaa. Yöjunayhteydet ovat maakunnalle tärkeät ja kuntien kannattaa kääntyä Pohjois-Savon ja Kainuun liittojen puoleen. - Kun yöjunat poistuivat, väki joutui usein matkustamaan määränpäähän jo edellisenä päivänä. Lisäksi kyse on myös ilmastopolitiikasta; junakyyti on halvempi ja ekologisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi lentokone, Laukkanen perustelee.

Iisalmen Sanomat verkkoversio 22.9.2009